Noodverlichting

Noodverlichting

Noodverlichting en bouwbesluit

Elk pand waarbij in het bouwbesluit is opgenomen dat het van noodverlichting moet worden voorzien, is wettelijk verplicht om noodverlichting te laten installeren. Noodverlichting is er om de veiligheid van bewoners, medewerkers en gasten te vergroten. In het geval van een calamiteit worden de vluchtroutes via de noodverlichting aangegeven. Het is dus belangrijk dat het noodverlichtingssysteem werkt en dat de vluchtroutes accuraat zijn, zodat de medewerkers en gasten snel het pand kunnen verlaten.

Noodverlichting en de wettelijke jaarlijkse controle

Noodverlichting dient wettelijk, jaarlijks gecontroleerd te worden. Verzekeringsmaatschappijen en arbodiensten stellen eisen aan de periodieke controle van noodverlichting. Bij een controle wordt, naast de werking, gekeken of vluchtroutes actueel zijn. Vluchtroutes kunnen namelijk bij een herindeling van een pand veranderen.

Noodverlichtingsplan, noodverlichtingsdeskundige en QR-code

Bij het plaatsen van noodverlichting wordt uitgegaan van een noodverlichtingsplan. Dat plan geeft aan waar er actie moet worden ondernomen. Wij hebben noodverlichtingsdeskundigen in dienst die voor u een ontwerpplan kunnen maken of aanpassen. Op alle noodverlichting brengen wij een sticker aan met een QR-code. Als deze QR-code door de brandweer of andere instanties wordt gescand, dan kan via de code het volgende worden uitgelezen:

  • Huidige status
  • Wanneer is er onderhoud gepleegd
  • Wanneer moet hij opnieuw gekeurd worden

U kunt ook zelf de status controleren en zien of er een nieuwe keuring moet plaatsvinden.

Wij werken hoofdzakelijk voor VVE’s en bedrijven. Wilt u meer weten over noodverlichting of de staat van uw noodverlichtingsinstallatie, neem dan contact op.

020 - 447 11 66
info@siberg.nl